Historia

Det började med ett glas vatten


Några år efter 2:a världskriget bilade grosshandlare Herman Ripa och hans fru runt i Höörs omgivningar. Det var sommarvarmt, så de stannade vid en liten gård för att be om ett glas vatten.


Livet på landet var vid den här tiden svårt för många bönder, något Herman var väl medveten om, och lite allmänt småprat med gårdens ägare slutade med att gården med tillhörande mark bytte ägare, förmodligen till ett väldigt lågt pris.


På den tiden var det lite skog på området, mest betesmark. Idag är gården nedbrunnen, något fundament står kvar på Broslättsvägen 11, i skogskanten. De enda vägarna som fanns i området på den tiden var Gamla Rörumsvägen och Broslättsvägen och de första tomterna på Broslättsvägen styckades och såldes omkring år 1948. Efterhand tillkom fler vägar, Rådjursvägen, Hjortvägen, Morkullavägen etc. Tomter styckades upp, pumphus anlades och Broslätt blev till ett litet semesterparadis för familjer särskilt från Malmö, Lund och Eslöv. På Rådjursvägen bodde "nybyggarna", medan Broslättsvägen hyste de först ditflyttade. Året runt boende började först långt senare. Styckningen var klar kring slutet på 50-talet.


Till en början fanns ej pumphus överallt. Vatten fick ofta hämtas med hink. Efterhand grävdes allt fler ledningar och begreppet sommarvatten etablerades. Dessa ledningar stängdes under vintern då de ej låg på frostfritt djup. Ofta var de handgrävda av folk från Norra Rörum.


I ett litet, brunt skjul på Rådjursvägen inrättades en telefonkiosk. I Norra Rörum fanns på den tiden fem stycken livsmedelsaffärer. Från Norra Rörum kom en äldre herre några gånger i veckan och sålde tidningar och livsmedel.


Det var mestadels familjer med barn som köpte tomt. På sommaren arbetade pappan i Lund eller Malmö och kom upp på kvällen eller i helgen, medan mamman hade semester med barnen.


På 60- och 70-talet var det det många barn här på Broslätt och det fanns lekplats, minigolf, sommarfester m.m. Tillsammans med vägföreningen fanns även en villaförening, som höll i sommarfester m.m. Den upplöstes någon gång på 70-talet.


Den svenska armén har också varit närvarande på Broslätt. På Norra Rörumsvägen ser man en bit asfalterad mark, där armén hade ett garage/magasin till omkring 2012.


 / Håkan Ripa